Gosztonyi Tibor 2011

Ibrány Város Képviselő Testülete Gosztonyi Tibor részére megbecsülése és tisztelete jeléül „Ibrány Város Díszpolgára” címet adományozza.

Gosztonyi Tibor, az 1960-es évek elejétől meghatározó egyénisége Ibrány közéletének. 1964. január elsejétől a helyi könyvtár vezetője. Negyven évig volt a könyvtár, majd később a könyvtárat, a művelődési házat, az Ibrányi Hírlapot, valamint a helytörténeti gyűjteményt integráló intézmény, a Közösségi Ház vezetője. Kitartó és lelkiismeretes munkájának köszönhető, a mára több tízezer kötettel rendelkező állomány folyamatos fejlődése. A fiatal korosztállyal igyekezett megszerettetni az olvasást, a kultúrát, a hagyományok ápolását. Ékes bizonyítékai ennek, a több éven keresztül, Ibrányban megrendezésre kerülő nyári olvasótáborok, író-olvasó találkozók, kerékpártúrák.

Az Ibrányi Hírlap alapító-szerkesztőségi tagja. Írásaival városunk történeti múltját tárta az olvasók elé, melyet mindig saját fotóival tett még színesebbé és érdekesebbé. Fotózás iránti szenvedélyének köszönhetően, megörökítette az utókor számára a település gazdasági, társadalmi, politikai eseményeit, természeti szépségeit.

Folyamatos kutató és gyűjtő munkájával, valamint amatőr régészeti tevékenységével nagyban hozzájárult a város helytörténeti és néprajzi gyűjteményének létrejöttéhez, fejlődéséhez és gyarapodásához.

1973-tól 1990-ig tanácstag, ezt követően pedig öt cikluson keresztül a képviselő testület tagja volt.

Munkáját 2000-ben Ibrány Város Képviselő Testülete „Ibrányért Díszcímer” kitüntetéssel, majd 2003-ban „Címzetes igazgatói” címmel ismerte el. Nyugdíjba vonulása után még hét évig állt a közösség szolgálatában.

(Gosztonyi Tibor elhunyt 2012. április 4-én)