Harászi Józsefné 2014

Ibrány Város Képviselő-testülete Harászi Józsefné nyugalmazott védőnő részére az ibrányi gyermekekért végzett példamutató, lelkiismeretes, magas színvonalú, felelősségteljes védőnői munkájának elismeréseként „Ibrányért” díszcímer kitüntetést adományozza.

Harászi Józsefné a középiskolát a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban, a védőnő képzőt Szegeden végezte el, majd 1980-ban az Egészségügyi Főiskola védőnői szakán diplomázott.

1965-ben fiatalon, telve lelkesedéssel, az anyák és csecsemők iránti nagy-nagy felelősséggel kezdte el Ibrányban a munkáját. A 3. orvosi körzet megalakulásával a legnehezebb településrészt látta el: Csúr, Kiserdő, Zovány, s az Alkotmány utca. Feladata volt a terhes gondozás, újszülött, csecsemő-gondozás, anyavédelem, családok látogatása. Mindannyian tudjuk, hogy a 3-as sz. orvosi körzetben folyó munka nem volt könnyű, hisz a legtöbb gyerek is –évente 70-80– itt született. A cigány kismamák és csecsemők gondozása erőt, sok-sok türelmet, odaadást igényelt.

Klárika néni a védőnői munkán túl, segítéssel, jó tanácsokkal hidalta át az akkori nincstelenséget, elhanyagoltságot, a szomorúan rossz körülményeket.

Nyugdíjazása után még 9 évet dolgozott, így elmondhatjuk, hogy 44 éven át becsülettel, lelkiismeretes tevékenységgel, az embereket szeretve, tisztelve állt az ibrányi anyák rendelkezésére. Példás édesanyaként maga is útmutatással szolgált mindenki számára. Személyiségét a mai napig tisztelet övezi.