A doni katasztrófa áldozataira emlékeztünk

Ibrány Város Önkormányzata január 13-án emlékezni hívta a város lakosságát. A doni katasztrófa áldozatai előtt tisztelegtünk a Bem utcai sírkert II. világháborús emlékművénél.

 

 

77 éve, 1943. január 12-én indult meg a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, amely napok alatt szinte teljesen megsemmisítette a közel 250 ezer főt számláló 2. magyar hadsereget. Volt, aki a harcmezőn veszítette életét, mások megfagytak vagy éhen pusztultak visszavonulás közben. A magyar csapatok anyagi veszteségei mintegy 70 százalékosak voltak, a nehézfegyverzet gyakorlatilag teljesen megsemmisült, emberveszteségét 120-130 ezer fő közé teszik, de a pontos létszámról a mai napig vitatkoznak a történészek. Ezekre az emberekre, az ő tragédiájukra emlékeztünk.

A Barna Zoltánné által összeállított rövid emlékműsorban közreműködtek a Rétközi Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjai: Szabó P. Judit, Bakti László, Puskás Gábor és Jánvári György.

Az idei megemlékezésen Albertonné Szuhár Katalin, az Ibrányi Móricz Zsigmond Gimnázium és Kollégium pedagógusa mondott beszédet. Ezt követően Vass László református nagytiszteletű úr tartott emlékező Istentisztelet.

A megemlékezés végén Ibrány Város Önkormányzatának képviselői koszorút helyeztek el a II. világháborúban odamaradt ibrányiak emlékművére, majd a jelenlévők egy-egy mécses meggyújtásával és csendes főhajtással emlékeztek a magyar történelem egyik legnagyobb katasztrófájának áldozataira.

Képek:

http://www.ibrany.hu/kepgaleria/doni-katasztr%C3%B3fa-%C3%A1ldozataira-e...

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.