Fagykár megelőzés

A szeszélyes időjárás még tartogathat meglepetéseket, ezért a mezőgazdasági fagykárok megelőzésére használt eszközök tűzvédelmi kérdéseiről az alábbiak szerint tájékoztatjuk önöket.

 

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII.5.) BM rendelet (a továbbiakban:OTSZ) 225. § (1) bekezdése szerint: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon állónövényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületenlévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

A gyümölcstermesztéssel foglalkozó gazdálkodók egyre szélesebb körben alkalmaznak olyan eszközöket (pl. füstgyertya, fagyvédő gyertya, stb.), melyek segítségével a mezőgazdasági fagykárok megelőzhetőek, csökkenthetőek. Ezen eszközök az alkalmazásuk során intenzív füstfejlesztéssel, vagy a nyílt láng erejével fejtik ki hatásukat. Az  OTSZ  225.  §  (1)  bekezdésében  szabályozott égetéssel  kapcsolatos  korlátozásainak hatálya nem  terjed  ki a  fagykárok  megelőzése  érdekében  alkalmazott  eszközökre, azonban azok alkalmazása során is be kell tartani az alábbi alapvető tűzvédelmi szabályokat, az OTSZ 225/A.§-ának megfelelően:

(1) A szabadban történő tűzgyújtás, égetés során a tűz nem hagyható őrizetlenül, és veszélyesetén, vagy ha az égetést befejezték, azt azonnal el kell oltani.

(2) Az égetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

(3) Az égetés befejezése után a helyszínt gondosan át kell vizsgálni, és a parázslást, izzást vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal meg kell szüntetni.

Javasolt a fentiek szerint végzett tevékenységet előzetesen, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg  Megyei  Katasztrófavédelmi  Igazgatóság Megyei Műveletirányítási Ügyeletére a 42/594-546 telefonszámon bejelenteni, a fagykár-elhárítást végző személy közvetlentelefonos elérhetőségének megadásával.

 

Aros László

tű. alezredes
tűzoltósági tanácsos
kirendeltségvezető

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.