Felkészülés az ünnepi időszak veszélyeire

Az évnek ezen időszakában a bevásárlóközpontokban, üzletházakban, piacok környékén a megszokottól eltérően, sokkal nagyobb a  bevásárlási láz. A főbb közlekedési útvonalakon is többen indulnak útnak személygépkocsival, tömegközlekedéssel.

 

Az ünnepi forgatag  hamarosan megnyitja kapuit, nemcsak megyeszékhelyünkön, de a környező városokban egyaránt. Ez minden esetben megnövekedett forgalommal, zsúfoltsággal, és gyakran könnyelműséggel is párosul. Az ünnepi vásárlások közeledtével sokszor felelőtlenné, és figyelmetlenné válhatunk. Ez az időszak a bűnelkövetőknek is nagyszerű lehetőség a „bevásárlásra”.

Kérjük fogadja meg alábbi hasznos tanácsainkat, hogy ne váljon áldozattá:

•    A kisebb gyermekeket még elindulás előtt, fontos felkészíteni arra a helyzetre, ha a tömegben véletlenül elkeverednek. Amennyiben nincs lehetőségük mobiltelefon használatára, akkor az információs pultoknál, vagy a biztonsági szolgálat embereitől kérjenek segítséget szükség esetén.
•    A zseblopásokat jellemzően zsúfolt helyeken, bevásárlóközpontokban, piacokon követik el. Fontos, hogy a pénz- és irattárcáit, mobiltelefonját, táblagépét a nehezebben elérhető belső zsebekben, illetve a bezárt táska alsó részében helyezze el. A PIN kódokat ne tartsa a bankkártya mellett.
•    Gépkocsiját minden esetben zárja le, továbbá győződjön meg róla, hogy nem maradt az utastérben ajándék tárgy, táska, pénztárja, egyéb figyelemfelkeltő értéktárgy.
•    Ha mégis lopás áldozata lett, értesítse a rendőrséget, ha a kulcscsomót is elvitte az alkalmi tolvaj, fontos hogy a zárbetéteket haladéktalanul cserélje le. Bankkártyáját lopás esetén azonnal tiltassa le az erre szolgáló telefonszám felhívásával.
•    Az ünnepeket megelőző időszakban jellemzően megnövekszik a forgalom a közutakon, az intenzívebb forgalom nagyobb toleranciát és figyelmet igényel a közlekedőktől.
•    Jellemző erre az időszakra a különböző jótékony célúnak álcázott utcai adománygyűjtés, ha segíteni szeretne ismert szervezetek adományvonalain (pl. Magyar Vöröskereszt) tegye meg ezt. Ne dőljön be a közösségi oldalakon terjedő kétes eredetű felhívásoknak.
Az internetes vásárlás nemcsak kényelmes, de biztonságos is lehet

Modern világunk nagyszerű találmánya az online vásárlás. Egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel, hogy ajándékaikat az interneten válogatják össze. Elkerülve ezzel a sorban állást, és az üzletekhez történő gyakran hosszadalmas közlekedést. Az online áruházak kínálata igen széles, és gyakran jelentős engedményekkel lehetséges megvásárolni a kiszemelt terméket. Az online vásárlás gondtalan és biztonságos lehet, feltéve hogy betartunk néhány alapszabályt:
 
•  Érdemes nagyobb és ismert webáruházból vásárolni, hiszen már kialakult vásárló kiszolgáló rendszerrel rendelkeznek, jobban képesek kezelni az ünnepeket közeledtével kialakult megnövekedett rendelés forgalmat.  
•    A vásárlói értékelések, kommentek átfogóbb képet adhatnak egy webáruházról. A nagyszámú pozitív vélemény jól működő üzleti háttérre utal.
•    A jelenleg készlethiányos termék beszerzési ideje hosszú szállítási időt eredményezhet, érdemes törekedni a készleten lévő termékek megrendelésére.
•    Fizetési módnál az utánvétes fizetés a legbiztonságosabb lehetőség, törekedjen erre.
•    Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljon, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
•    Bankkártyás fizetésnél semmilyen esetben sem szükséges a PIN kód megadása, ha mégis ilyen felületre lép, a vásárlást szakítsa meg.
•    Átvételkor mielőtt fizetne, minden esetben győződjön meg a dobozon feltüntetett cikkszám, és termék megnevezés valóban egyezik-e a megvásárolni kívánt termékkel.
•    Érdemes olyan webáruházat választani, ahol a garancia pontos idejét és részleteit is feltüntetik, ha a termékkel a későbbiek folyamán probléma adódna.
•    A gyártói garancia mellé, bizonyos esetekben többlet költségért további bolti garancia vásárolható, ám ez nem mindig teljes körű. Ennek részleteiről mindig tájékozódjon megrendelés leadása előtt.

Kívánjuk hogy az ünnepi időszakra történő felkészülés bűncselekményektől mentesen történjen.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr- Főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztálya

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.