Hegedűs D. Géza Prima Díjas

2017-ben Magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Díjjal jutalmazták Hegedűs D. Gézát, a Vígszínház társulatának tagját.

 

 

 

Hegedűs D. Géza 1953. május 7-én született Ibrányban. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1975-ben a Vígszínházba szerződött, 42 éve a társulat tagja.

A Jászai Mari-díjjal, Érdemes és Kiváló Művész elismeréssel, valamint Kossuth-díjjal kitüntetett művész nevéhez számos vígszínhái főszerep fűződik, mintegy 50 filmben, illetve tévéjátékban szerepelt. Fontosabb színházi szerepei közé tartozik a Jó estét nyár, jó estét szerelem főszerepe, Kőműves Kelemen, Don Carlos, Helmer (Ibsen: Nóra), Prospero (Shakespeare: A vihar), Asztrov (Csehov: Ványa bácsi), Tevje, a tejesember (Bock—Harnick—Stein: Hegedűs a háztetőn) és Helge (Vinterberg—Rukov—Hansen: Az ünnep).

A Vígszínház repertoárján jelenleg A dzsungel könyve és a Sógornők című rendezése is szerepel. 1987 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, számos egykori növendékével ma együtt játszik a Vígszínház színpadán. (Forrás: www.vigszínház.hu)

(fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Szintén aktuális hír, hogy a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia mozgókép-és színházművészeti osztályának új elnökévé választották Hegedűs D. Gézát. Az MTA által 1992-ben alapított Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes éves és tisztújító közgyűlésén választotta meg tisztségviselőit.

Mindkét elismerő címhez gratulálunk!

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.