Ibrányiak a Nemzeti Vágtán

Ebben az évben két ibrányi lovasnak is szurkolhattak a budapesti Hősök terére kilátogató földijeink. Frank Csaba Bűvölet nyergében, míg Tóth Erika Bűvölő Herceggel és Szabolcs község képviseletében szállt ringbe a minél eredményesebb szereplés érdekében.

 

A szeptember 16-17-én megrendezésre került monstre versenyre már 15-én, pénteken elutazott az ibrányi különítmény, hiszen a versenyt jó néhány adminisztrációs feladat és egészségügyi vizsgálat előzi meg. Mindkét nap hatalmas érdeklődés mellett, telt házzal zajlott az idén már 10. alkalommal megrendezett Nemzeti Vágta a budapesti Hősök terén. A magyar tradíciókra épülő, történelmi hangulatú lovasverseny idén is több száz települést mozgatott meg, amelyre 16 magyarországi és négy határon túli elővágta eredménye alapján került ki a Kárpát-medence legnagyobb modern kori lovas ünnepének mezőnye. A Nemzeti Vágta köztudottan nem egy hagyományos lóverseny, hiszen a lovak és lovasaik nem a saját, hanem településük dicsőségéért futnak egy exkluzív helyszínen, a Millenniumi emlékmű körül épített pályán.

A nagy megmérettetés előtt a szervezők hivatalosan is kisorsolták az előfutam-beosztásokat, amely eredményeképpen Frank Csabának a harmadik előfutamban Velence, Bőcs, Füzérkomlós, Kecskemét és Nyúl lovasával, míg Tóth Erikának a hetedik előfutamban Kézdivásárhely, Nyársapát, Zobnatica, Sellye és Tallós lovasával kellett megküzdeni a továbbjutást és középdöntőt jelentő első két helyért.

Szombati előfutamában Frank Csaba Bűvölet nyergében egy szoros versenyt követően végül a 2. helyet szerezte meg, így készülhetett a középdöntőre; Tóth Erika viszont az ötödik helyen ért célba, így számára itt ért véget a verseny.

Vasárnap került sor a középdöntőkre, illetve a döntő futamra. Frank Csaba a 3. középfutamba kapott besorolást Temerin, Sarkad, Kézdivásárhely és Naszvad lovasának társaságában, ahol végül a 3. helyet érte el.

Természetesen megkérdeztük az ibrányi főszereplőket is tapasztalataikról:

Tóth Erika: Vegyes érzelmekkel tértem haza életem első országos versenyemről az idei Nemzeti Vágtáról. Hatalmas tanulság és sok tapasztalat volt ez számomra. A futamomból többet is ki lehetett volna hozni, de elsőre ezzel is elégedett vagyok. Örülök, hogy részt vehettem egy ilyen országos szintű lovas rendezvényen. Bár dobogós helyezést nem értem el, de kaptam dicséretet, mivel olyan csapatok végeztek mögöttünk, akik komoly összegekért profi edzővel és profi zsokéval trenírozták lovaikat és mégsem sikerült elérniük olyan eredményt, mint nekünk. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyi támogatást fogok kapni. Ezúton szeretném megköszönni minden egyes támogatónak, aki finanszírozta a versenyemet és minden szurkolónak, aki eljött és izgult értem. Továbbá a Feller Győzőnek, aki végig hitt bennem és buzdított, hogy ott a helyem. Nehéz volt a felkészülés, ennek ellenére bízom benne, hogy a jövőben is lesz ilyen lehetőségem, szeretném tovább folytatni.

Frank Csaba: Teljességgel nem vagyok elégedett, mert nagyon sok munkát fektettünk a lovakba. Az időjárás sem volt a legkedvezőbb, hiszen az eső miatt sok helyen bokáig érő sár borította a pályát. A középfutamon a szélső pályát kaptam, viszont csak a belső ív volt elfogadhatóan rendbe téve. Nem mindegy, hogy egy ló sárból vagy homokból indul… A döntőbe azok a lovak jutottak, amelyeket a Kincsem Parkban készítettek fel profi trénerek, profi körülmények között. Ez óriási előny, hiszen ott 24 órából majdhogynem 20-at a lóval foglalkoznak. Nagy sajnálatunkra nem tudjuk a titkot, hogy mit kapnak ezek a lovak, mitől van ekkora többletenergia bennük. Évről évre azt látjuk, hogy egyre jobbak és jobbak a lovak. Míg az első Nemzeti Vágtán a mezőny 25%-a volt esélyes, addig idén már szinte nem volt gyenge ló. A jövő még képlékeny, de érzésem szerint Bűvölet majdhogynem elérte a határait.

Feller Győző: Összességében jónak értékelem a történteket. Sérülésmentesen túl vagyunk a megmérettetésen és a 72 indulóból elért 15. helyezés dicséretes. Objektíven tekintettünk a mezőnyre és a középdöntős szereplés megfelel az előzetes elvárásainknak. Kis szerencsével Erika jobb helyezést is elérhetett volna, hiszen a rajtnál egy másik lovas miatt ragadt be és nincs mód újraindítani a mezőnyt. A megyénkből 6 ló indult a versenyen és csak egy ért el jobb eredményt tőlünk, de az viszont nem jutott középdöntőbe. Tudni kell, hogy ezek a megyebeli lovak Alagon készültek profi körülmények között, galopp pályán. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy nagyon sok ibrányi szurkolt nekünk a helyszínen, jó volt végigvonulni előttük. Hatalmas köszönet érte, hogy időt, energiát nem sajnálva ott szorítottak nekünk! Sokukkal beszéltünk és mindannyian egybehangzóan azt mondták: azt az érzést, azt a hangulatot nem adja vissza a televízió. Természetesen nem adjuk fel, hiszen a tavalyi eredményhez képest előrébb léptünk. Ez a néhány perc a Hősök terén egy év megfeszített munkájának gyümölcse. Egy kis pihenőt követően elkezdjük a felkészülést a következő évi megmérettetésre. Bűvöletből amit tudtunk, kihoztuk. Nemrég került hozzánk egy új ló, amelynek képességeit ősszel felmérjük, aztán meglátjuk, melyik fut az elkövetkező versenyeken. Szintén örvendetes, hogy egyre több óvodás, iskolás jön el barátkozni, ismerkedni a lovakkal és remélhetőleg hamarosan a Kóiban is kiépítjük az új lovasbázisunkat. Végezetül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani mindazon cégeknek, magánszemélyeknek, akik bármilyen módon segítették a versenyre való felkészülést!

A Nemzeti Vágta döntő futamában a küzdelem végig kiélezett volt, végül egy hajszállal Csemő lovasa, Petrik Tamás nyerte az idei megmérettetést.

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.