Koronavírus

Mindenekelőtt le kell szögezni, hogy jelenleg Magyarországon bizonyított korona vírusfertőzés nincs, illetve nem ismert. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem is lesz, hiszen utazók, külföldiek behozhatják az országba. Nagyon sok használható, de még több álhír terjed a közösségi oldalakon. Utóbbiak alkalmasak pánikkeltésre, amire nincs ok.

Az információkat kellő kritikával kell kezelni kétségek esetén a háziorvos tud tájékoztatást adni.  A vírus cseppfertőzéssel terjed, de az emberről emberre terjedése még akkor sem biztos, ha valaki fertőzött személlyel találkozik.

Jelen ismeretünk szerint elsősorban a 30 év feletti korosztály a legfogékonyabb. A betegségnek típusos tünetei, ami alapján a korona vírus fertőzés gyanúja egyértelműen felmerülne nincs. A légúti tünetek lehetnek magas láz köhögés, gyengeség, de lehet tünetmentes fertőzés is. Téli tavaszi hónapokban sok más vírus okozhat légúti fertőzést, így a korona vírus fertőzés gyanúja leginkább akkor merül fel, ha a beteg a tünetek jelentkezése előtti napokban bizonyítottan korona vírusfertőzésben szenvedő, vagy fertőzött területről érkező személlyel kerül kontaktusba.

Felmerül a kérdés, hogy van-e mód a betegség megelőzésére kezelésére?

Lényeges ismételni, hogy hazánkban mai napig korona vírusfertőzés nincs, nem ismert. A gyógyult esetek bizonyítják, hogy a fertőzés eredményesen kezelhető. Tény ugyanakkor, hogy sajnálatos halálesetek is vannak, mint minden járvány esetén, ezek elsősorban idős más szervi betegségekben szenvedők közül kerülnek ki. Nem ismert, hogy a fertőzés utáni gyógyulás jelent- e védettséget.

Hogyan lehet védekezni a korona vírusfertőzés ellen?

Specifikus védelem, védőoltás jelenleg nincs. Ennek megjelenése, forgalomba kerülése, mivel új eddig ismeretlen vírusról van szó egy két év. Nem specifikus védekezés során a legfontosabb, hogy kerüljük az érintkezést fertőzött területekről érkezőkkel illetve lehetőleg ne utazzunk ezekbe az országokba, régiókba. Fontos a higiénés rendszabályok fokozott betartása, gyakori kézmosás, kéz fertőtlenítése. Az "egyszerű" szájmaszk minden járványos időszakban használható, de tudni kell, hogy ezek a baktériumok, vírusok átjutását valamennyire akadályozzák, de nem gátolják meg. Jelenleg mindennapos használatuk nem indokolt. Természetesen beteglátogatáskor, kórházi látogatáskor használható.

Kérdés lehet, mennyire felkészült a magyar egészségügy az esetleges korona vírus fertőzéses esetek kezelésére?

Elkülönítésre, kezelésre hasonló elvek mentén ugyanúgy van, illetve szükség esetén lesz lehetőség hazánkban, mint a környező bármelyik országban.

Célom az volt, hogy jelenlegi ismereteinknek megfelelő, használható tájékoztatót nyújtsak a korona vírusfertőzésről és eloszlassak sok tévhitet, pánikkeltő álhírt.

 

Ibrány 2020.március 02.

Dr. Szegedi Tibor
családorvos

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.