Népszámlálás 2022

A népszámlálás egy mindannyiunkat érintő, általában tízévente ismétlődő adatgyűjtés. Az egész országban egy időben, azonos tartalommal és egységes módszertani alapon hajtják végre, és a népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény szerint kötelezően kiterjed minden lakásra és személyre.

 

A KSH minden magyarországi lakcímre postai úton felkérőlevelet küld szeptember utolsó napjaiban. A felkérő levélben egy 12 jegyű belépési kód is található, ennek segítségével tudja a háztartás önállóan, interneten kitölteni a kérdőívet. Kérjük, őrizze meg a felkérőlevelet!

A népszámlálás eszmei időpontja 2022. október 1-je 0 óra, azaz az ekkor fennálló állapotot alapul véve kell a kérdőív kérdéseit megválaszolnunk.

A népszámlálási kérdőívet önállóan, Interneten keresztül október 1. és 16. között lehet kitölteni egy erre a célra létrehozott zárt rendszerű, online felületen, amelybe a felkérő levélben szereplő egyedi, 12 jegyű belépési kóddal lehet belépni.

Mindazok, akik október 16-ig online kitöltik a népszámlálási kérdőívet, nyereményjátékban vehetnek részt, amelynek keretében 5 db 100 000 forint értékű ajándékutalványt sorsolnak ki.

Azokat a háztartásokat, amelyek október 16-ig nem töltik ki interneten a kérdőívet, számlálóbiztosok keresik fel október 17. és november 20. között.

Akik november 20-ig nem teljesítik adatszolgáltatási kötelezettségüket, november 21. és 28. között a település jegyzőjénél jelentkezve tehetnek ennek eleget.

Kérdőívet kell kitölteni mindenkiről, aki Magyarországon él; azokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak; a külföldi állampolgárokról is, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

A népszámlálás során a lakáskörülményekről is nyilatkozunk. Összeírásra kerül az ország területén minden lakás, lakott üdülő és lakott egyéb lakóegység, közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézmény. Fontos, hogy az üresen álló lakásokról is ki kell tölteni a kérdőívet.

A népszámlálás a tényleges élethelyzetet méri fel. Az, hogy kik élnek az adott lakcímen, a kitöltött kérdőívekből derül majd ki, előzetesen nem ismert, ezért a felkérő levél nem névre szól, csak a lakás címe (házszámig) szerepel a címzésben. Annak érdekében, hogy a felkérő levelek minden háztartásba eljussanak, kérjük, gondoskodjanak, hogy házuk falán vagy a kerítésen látható legyen a házszám.

A szociális, felsőoktatási vagy más bentlakásos intézményben lakók az intézmény vezetőjétől kapják meg a felkérő levelet, míg a fedél nélkül élőket szociális munkások segítik a népszámlálásban való részvétel során.

A népszámlálási kérdőív kitöltése egy átlagos háztartásban körülbelül 30 percet vesz igénybe.

Dr. Dóka Zoltán
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.