Semmelweis Nap

Semmelweis Napot tartottak a Dr. Béres József Egészségügyi Centrum és az Ibrányi László Művelődési Központ, Könyvtár és Sportcentrum szervezésében július 3-án, pénteken délután, amelyet megtisztelt jelenlétével ifj. Dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke is.

 

Talán még sokak számára elevenen él a közelmúltbeli hónapok veszélyhelyzete, amikor egy olyan betegséggel küzdött az emberiség, amelyre -egyelőre - nem tudja a hatásos gyógymódot. És a sors humorérzékét mi sem jelzi jobban, hogy hosszú kihagyás után az ibrányi művelődési központ ezzel a rendezvénnyel egy olyan ember előtt tisztelgett, aki egy sokáig gyógyíthatatlannak tűnő betegségre adott csattanós és hatásos választ, akit később az anyák megmentőjeként emlegettek, emlegetnek.

A moderátori köszöntőt követően Kovács Krisztina, a Dr. Béres József Egészségügyi Centrum ügyvezetője nyitotta meg rendezvényt.

Július elseje Semmelweis Ignác születésnapja, 1992 óta a Magyar Egészségügy Napja. E napon a magyar egészségügyben dolgozók előtt tiszteleg az ország. És ugyancsak ebben az évben emlékeznek születésének 100. évfordulója alkalmából a kor kiemelkedő tudósára, Béres Józsefre, településünk egészségügyi centrumának névadójára.

Városunk nagy tisztelettel ápolja Dr. Béres József emlékét, hiszen nem is olyan rég emlékversenyt szervezett. A megmérettetésen kilenc csapat versenyzett, amelyek Ibrány város intézményeinek dolgozóiból és civil szervezetek tagjaiból tevődtek össze.

A tisztelt jelenlévők három előadást is meghallgathattak.

Elsőként ifj. Dr. Béres József „Béres József 100 (id. Dr. Béres József összevetése Semmelweisszel)” című előadását láthatták-hallhatták a szép számú érdeklődők.

A Széchenyi-díjas kutató, a Béres-csepp megalkotójának fiát, aki 1977-ben végzett vegyészként az ELTE-n, a Béres Gyógyszergyár Zrt. jelenlegi elnökét már nem először köszönthettük településünkön. Az egészségvédelem, a betegségmegelőzés, a gyógyítás érdekében végzett sokoldalú vezetői, irányítói, kutatói és gyógyszerfejlesztői munkássága, valamint közéleti, karitatív, kulturális célokat támogató tevékenysége elismeréseként megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét, 2010-ben feleségével, Béres Klárával a Magyar Művészeti Akadémia aranyérmét vehette át 2018-ban Magyar fair play díj, művészet-tudomány trófeját vehette át.

Ezt követte Varga Lászlóné a nyíregyházi NySZC. Zay Anna Technikum és Kollégium egészségügyi oktatójának „Fertőtlenítés Semmelweis Ignáctól napjainkig” c. előadása.

Varga Lászlóné 1986-tól kezdődően, 26 évig dolgozott a Jósa András Megyei kórházban. 2002-től 4 évig kórházhigiénés osztályon dolgozott, ahol a fertőzések megelőzése, felderítése és a megfelelő intézkedések megtétele volt a fő feladata. 2013-ig egészségügyi szakoktatói munkakört látott el.

Végül Szabóné Gombkötő Éva népegészségügyi szakértő, egészségügyi szakmenedzser "Egészséges életmód jelentősége és szerepe az egészségügyben" c. előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

Szabóné Gombkötő Éva a hazai egészségügyi alapellátás fejlesztésében a kezdetektől részt vesz. 2012-évben a svájci kormány támogatásával indult Svájci-Magyar Alapellátás fejlesztési modellprogramban a berettyóújfalui praxisközösség népegészségügyi koordinátora volt. A projekt zárását követően, 2019-ben az itt szerezett eredményeket és tapasztalatokat felhasználva folytatódott az alapellátás fejlesztésének folyamata az EFOP és VEKOP projektek keretében, ahol szintén szakértői feladatokat látott, illetve lát el jelenleg is. A most megvalósítás alatt álló „Három generációval az egészségért” hazai támogatású projektekben népegészségügyi szakértőként működik közre több praxisközösségben.

A szervező intézmények nevében ezúton is köszönetet mondunk az előadóknak, hogy elfogadták felkérésünket és tiszteletüket tették városunkban.

Képek:

http://ibrany.hu/kepgaleria/semmelweis-nap

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.