Szent István-napi krónika

Méltó módon és tartalmas programokkal emlékeztünk államalapításunk ünnepén Szent István királyunkra.

 

 

 

Az idei rendezvénysorozat augusztus 19-én az első ízben megrendezett Gosztonyi Tibor kerékpáros emléktúrával kezdődött. 45-en gyűltek össze a művelődési központ előtt, hogy a környéket egy 30 km-es táv letekerésével bejárják, így emlékezve a város egykori fotóriporterére. A résztvevőket Berencsi Béla polgármester úr indította útnak és a szervezők nagy örömére Tibi bácsi közvetlen hozzátartozói is részt vettek a túrán.

Délután a művelődési központ II. emeletén került sor Szanyi András festőművész kiállítására. A tárlatot Trencsényi Imre alpolgármester nyitotta meg; a hangulatot pedig Jánvári György és Bakti László zenei produkciója tette teljessé. A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg.

A nap hátralevő részében a zene kapta a főszerepet. A helyi református templomban 18 órától a Cantemus Gyermekkar és a Cantare Városi Vegyeskar koncertjét hallgathatta meg a nagyérdemű, majd 20 órakor a Városligetben a Prometheus együttes tolta a rock ’n roll-t.

Augusztus 20-án délután a Városligetbe vártak minden érdeklődőt a szervezők. 18 órakor a Kelet Brass Band színvonalas zenei produkciója indította a programok sorát, majd Szemerey László interaktív bűvészshow-ja varázsolta el a kicsiket és persze a nagyobbakat is. 20 órától Oláh Patrik szavalatával, a Laudamus Református Énekkar énekével és a RIKE által előadott Ibrány dalával indult az ünnepi nagygyűlés, ahol Dr. Vinnai Győző parlamenti képviselő köszöntötte az egybegyűlteket, majd Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet.

Államalapításunk és Szent István királyunk ünnepén került sor az önkormányzat által alapított kitüntetések átadására. Dr. Bodgál Józsefné „Ibrányért” Díszcímer kitüntetést, Berencsi Lászlóné kiváló közalkalmazott kitüntetést, míg Csernyéczki Enikő Ibrány Kiváló Tanulója kitüntetést vehetett át.

A napot az Apostol együttes koncertje és tűzijáték zárta.

Augusztus 21-én már a reggeli órákban megpezsdült a Városliget, hiszen érkeztek a Hagyományőrző- és Vadétel Főző versenyre benevezett csapatok előőrsei. Az idei kulináris megmérettetésre 20 csapat nevezett, és az alapanyagok mellett mindenki beleadta szívét-lelkét az elkészült remekművekbe.

A főzőverseny ünnepélyes megnyitójára 13 órakor került sor, a versenyt Berencsi Béla polgármester úr, Szűcs Sándor járási hivatalvezető, valamint a szakmai zsűri tagjai Opóczki István Venesz-díjas mesterszakács, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend lovagja és Klötzl Géza, a nemzetközi hírű Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztivál főszervezője nyitotta meg.

Ezt követően kezdetüket vették a szórakoztató színpadi programok, amelyben közreműködnek az ILMKS moderntánc-csoportjai, a Gold Dance Group, a Bodzavirág Népdalkör, az Ibrányért Amatőr Színtársulat és Kulcsár Sándor.

16 órakor fény derült a nagy kérdésre, hiszen sor került a főzőverseny eredményhirdetésére, valamint az önkormányzat által adományozott „Szép környezet díj” átadására.

A legszebb ibrányi porták 2016-ban:

Furkó László Sándor - Akácfa utca 15.
Havaly Róbert - Árpád utca 69.
Illés József - Bocskai utca 59.
Szentesi Béla - Bem utca 15.
Ozsváth Józsefné - Dózsa Gy. utca 10.
Imre Balázs- Ibrányi L. utca 12.
Kovács Andor - Lehel utca 14.
Orosz Eleonóra - Nagyerdő utca 83.
Szabó László - Radnóti utca 35.
Kulcsár Sándor - Rákóczi utca 20.
Matyasovszki József - Rozmaring utca 66.
Frank Csaba - Szabolcs utca 3.
Feller Győző - Sport utca 8.
Görög Katolikus Egyház - Toldi utca 2.
Kovács Károly - Zrinyi utca 32.

A főzőverseny eredményhirdetésénél a TT Digital Kft. különdíját a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, Vígh László különdíját az MSZP helyi alapszervezetének Nőtagozata, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikum csomagját a Móricz Zsigmond Gimnázium vehette át. A járási hivatal csapata meghívást kapott a 2017 nyarán megrendezendő V. Eszterházy Barokk Ételfőző Fesztiválra és különdíjat vehetett át az Ibrányi Polgárőrség csapata is.

„A legszebb sátrak” kategóriában III. lett a Torkos Fogadó, II. helyezést ért el az Árpád Fejedelem Általános Iskola, míg a győztes a Mintagazdaság csapata lett.

„Hagyományőrző ételek” kategóriában III. lett a Családsegítő Szolgálat, II. helyezést ért el a Mintagazdaság, míg a legfinomabb étel címet a Komplex Telep-program csapata tudhatta magának.

„Vadétel” kategóriában III. lett a tűzoltóság, II. helyezést ért el a GAMESZ, míg a pálmát az Árpád Fejedelem Általános Iskola vihette el. Ez utóbbi csapat remekművét e sorok írója is megkóstolhatta, és csak megerősíteni tudom a zsűri véleményét!

A szervezők nevében ezúton is köszönetet mondunk mindenkinek, akik tevékenységükkel, felajánlásaikkal hozzájárultak az idei Szent István-napi programsorozat sikeréhez!

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.