A tél veszélyei

A hideg idő beköszöntével a hőmérséklet jelentősen fagypont alá süllyed. A zord időjárás következtében sok embert fenyeget a kihűlés veszélye, amely nemcsak éjszaka következhet be.

 

A legnagyobb veszélyben az utcán, fedél nélkül élők vannak. Fokozott figyelmet kell fordítani azokra az emberekre is, akik egyedül élnek, életkoruk vagy egészségügyi állapotuk miatt nem tudják befűteni a lakásukat. A kihűlés következtében beálló fagyhalál megelőzhető. A tragédiák megelőzése összefogást igényel, amelyben kiemelkedő szerepe a családnak és a lakókörnyezetnek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a közterületen szolgálatot teljesítő rendőrök fokozottan figyelnek azokra a személyekre, akikről tudják, hogy az utca az otthonuk. Ugyanakkor rendszeresen és visszatérően megfordulnak a ritkábban lakott településrészeken és a tanyák környékén, ahol főként szerény körülmények közt élő időskorúak a lakosok. Ellenőrzik a parkokat, buszmegállókat és a vasútállomásokat is.

Rendőrség kéri a lakosságot, hogy senki nem menjen el a hidegben földön vagy padon fekvő ember mellett!

Amennyiben tudomásukra jut, vagy ismernek olyan személyt, aki fűtetlen lakásban él, akkor értesítsék az illetékes hatóságokat. Kérjenek segítséget a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!

Mielőtt hosszabb téli autóútnak indul…

 A téli közlekedés megfelelő felkészültséget igényel. Kérjük fogadja meg alábbi hasznos tanácsainkat:

• Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, téli ruhadarabokra, lapátra (autó hóból való kiszabadítása esetén), rugalmas vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.
• Mindig tankolja tele gépkocsiját.
• Hosszabb utak előtt érdemes tájékozódni az Útinformnál az út - és időjárási viszonyokról. /www.utinform.hu/ Előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor nem érdemes kockáztatni, és biztonságosabb, ha vonattal indulunk útnak.
• Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetünk a közlekedéssel és közlekedésbiztonsággal kapcsolatban.
• Kisgyerekeket és időskorúakat hosszabb útra lehetőség szerint ne vigyenek!
• Mobiltelefonok legyenek feltöltött állapotban!
• Figyelni kell arra is, hogy kipufogó gáz ne kerüljön az utastérbe!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.