Tanoda Olimpia

Olimpiai játékok Ibrányban? Nem tévedés: olyan rangos eseménynek adott helyet szerdán ez a dinamikusan fejlődő, hétezer lelkes város, ahol ugyancsak a magasba emelték az öt színes karikát, és fellobbant az olimpiai láng is.

 

Ezúttal persze nem különféle nemzetek sportolói, hanem a társadalmi leszakadást csökkentő, és az integrációt elősegítő tanodák diákjai szálltak versenybe, ráadásul nem is először. Már maga a Tanoda Olimpia ötlete is ezen a tájon született, a helyi Iránytű Tanoda igazgatójának, Hajdú Zsoltnak a fejéből pattant ki 2018-ban, és vált széles körű társadalmi összefogással országos hatókörűvé.

Az idén 15 tanoda 300 neveltje várta az olimpiai láng fellobbanását nagy izgalommal, köszönhetően a házi- és ötletgazda tanodának, a Nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium – amelynek a tanulói vezényelték le az egész napos tartalmas programot, koordinálva a versenyszámokat –, illetve a városnak és polgármesterének, Trencsényi Imrének, aki hamisítatlan olimpiai parkot, valóságos sportparadicsomot varázsolt a városliget festői környezetébe. Örvendetes, hogy az ötkarikás játékokba a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye Tanodairányító Szervezete is bekapcsolódott. Január óta már öt településen – Tuzséron, Kántorjánosiban, Hodászon, Máriapócson és Nyíregyháza Huszártelepén – tart fenn az egyházmegye tanodát. A többiek pedig többek között Tarnabodról, Kisszekeresről, Kállósemjénből, Kazincbarcikáról, vagy Budaörsről érkeztek a megye tizedik legnagyobb településére.

Miután Trencsényi Imre polgármester – a Gyerekházára és a 2005-től működő Arany János Tehetséggondozó Programjára is büszke település első embere – köszöntötte a városába érkező vendégeket, Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes-államtitkára méltatta a találkozó jelentőségét. Az alkalomhoz illően sportosan öltözött kormányzati vendéget kiemelte: – Januártól a tanodák hazai finanszírozásban részesülnek, s már nincsenek kiszolgáltatva az uniós pályázatoknak.

A megnyitó ceremónia után felharsanó Vangelis-dallamok percekkel később már a játék kezdetét jelezték, mialatt az üstökben rotyogott a finom gulyásleves az ebédhez. A jelenlévők egyébként kilenc versenyszámban – foci, streetball, asztalitenisz, 60 méteres futás, íjászat, ugróiskola, curling, kerékhajítás, kötélhúzás – mérhették össze tudásukat. S hogy azok se unatkozzanak, akik már versenyeztek, a gyerekek rendelkezésére állt a városliget játszótere, illetve a szervezők középkori játékokkal – répapüfölő, szekérvontató, sárkányűző, mocsárjáró, katapult, ágas-bogas, lovagdöfölő próbatételekkel –, a délután folyamán ötpróba akadályversennyel és minikoncerttel is készültek. Ráadásképpen, az éremosztás után még fergeteges habparti várt mindenkire. (Forrás: SZON)

Képek:

https://szon.hu/galeria/tanoda-olimpia-ibranyban-fotok-dodo-ferenc/

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.