A vakáció idején is biztonságban

Vakáció alatt is törekedjen a biztonságra! Mire figyeljen az otthona védelme érdekében? Ön tehet legtöbbet biztonságáért!

 

 

• Ha eddig nem gondolt rá, most sem késő, cserélje le bejárati ajtajának zárszerkezetét egy korszerű, biztonságos, több csapos zárbetétre. Szükség esetén szereltessen fel kiegészítő zárat, mely több ponton rögzít.

• Szedje rendbe lakását kívül-belül mielőtt elutazna, ellenőrizze le a zárak, redőnyök, riasztók állapotát és használja ezeket ( a riasztót kapcsolja be, a zárakat zárja be).

• Az ingatlan körül található eszközöket (létra, szerszámok, kerti bútorok stb.) pakolja el, mivel ezeket a betörő eszközként használhatja, illetve ezek bevonzzák az illetéktelen személyeket.

• A növényeket vágja vissza úgy, hogy a cserjék ne legyenek 90 cm-nél magasabban, míg a fák ágai ne érjenek le 180 cm-nél alacsonyabbra, mert így egy átlagos termetű behatoló nem fog tudni észrevétlen mozogni a területen.

• Ne verje nagydobra azt, hogy mikor lesz távol, mert ezzel tippet adhat az elkövetőknek, akik figyelik a közösségi oldalakat és az üresen álló ingatlan „segítheti” kártékony tevékenységüket. A telefon üzenetrögzítőjére se mondja rá, hogy elutazott.

• Beszélje meg bizalmasával, hogy távolléte alatt visszatérően ellenőrizze lakása állapotát, ürítse postaládáját vagy vágja a füvet olyan látszatot teremtve, mintha laknák az ingatlant.

• Értékeit zárja el és készpénzt ne hagyjon otthon. Ingóságairól készítsen egy listát, feltüntetve azok jellemzőit, mert eltulajdonításuk esetén segítheti ezzel a nyomozást.

• Kapcsolja ki a csengőt és szerezzen be időzíthető kapcsolót, mely időnkét felkapcsol a lakásban egy-egy berendezést, azt a látszatot keltve, hogy otthon tartózkodnak.

• Helyezzen el helyi hang és fény riasztót, mozgásérzékelő fényvetőt, mely a szomszédok felé adhat jelzést a behatolásról.

• Kössön érték és kockázatarányos lakásbiztosítást, mely egy káresemény után anyagi támaszt nyújthat.

• Amennyiben betörést követnek el sérelmére, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívószámon és működjön együtt a hatósággal. Ne változtassa meg a helyszínt azzal, hogy rendet tesz, mert a nyomok rögzítését megnehezítheti.

Figyelem! A nyár a „strandszarkák” időszaka, védekezzen ellenük!

• Ha autóval érkezik lehetőleg kijelölt, őrzött parkolóba álljon le. Értéket ne hagyjon járművében, sértetlenségét induláskor ellenőrizze.

• Előfordulhat, hogy azért rongálták meg járművét, hogy amíg a javítással van elfoglalva a nyitott utastérből elemeljék értékeit, ezért figyelmesen járjon el és tartsa távol a túlságosan „segítőkész” idegent.

• A legszükségesebb dolgokat vigye magával a fürdőhelyre, ami értékes helyezze értékmegőrzőbe vagy lehetőség szerint valaki felügyeljen meglétükre.

• A gépjárműje indítókulcsára különös figyelmet fordítson, mert sok esetben azt igyekeznek a tolvajok megszerezni, mivel annak birtokában akadály nélkül elvihetik azt.

                                                                        
Mit tegyen, ha turistaúton meglopták, kirabolták?

Amennyiben külföldön követnek el sérelmére bűncselekményt, azonnal értesítse a helyi hatóságot, tegyen feljelentést. A jegyzőkönyv másolatát kérje el és őrizze meg, szükségére lehet további ügyintézés bonyolításában. Bankkártya lopás esetén azonnal értesítse a számlavezető bankját és kérje annak letiltását. Hasznos lehet az úti okmányok előzetes fénymásolása, digitális formában történő elmentése ellopásuk esetére. Utazás megkezdése előtt informálódjon a célországról a www.konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon. Ezen a portálon többek között utazás előtti gyorstippekről, utiokmányokkal kapcsolatos hasznos információkról, országonkénti utazási tanácsokról, konzuli szolgáltatásról, segítségnyújtásról és egészségügyi tudnivalókról is hasznos információ található.

Tájékozódjon a vagyonvédelem módszereiről és technikai eszközeiről.

 

Gondtalan nyarat kíván önöknek:

Ibrányi Rendőrörs állománya

Szűcs István r. alezredes
őrsparancsnok

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.