Óvodaköteles gyermek - jogszabályváltozás

Tisztelt szülők! Tájékoztatjuk önöket arról a jogszabályváltozásról, amely az óvodaköteles gyermek felmentését szabályozza a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól.

 

 

A gyermek köteles részt venni az óvodai foglalkozáson legalább napi négy órában attól a nevelési évtől kezdődően, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti.

Új szabály, hogy a gyermek számára a szülő kérésére csak a negyedik életév betöltéséig adható felmentés a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól. (A korábbi szabályozás értelmében a felmentés az ötödik életév betöltéséig volt adható.)

2020. január 1-jétől a felmentés iránti kérelem elbírálása már nem a jegyző, illetve egyházi óvoda esetén a fenntartója hatáskörébe tartozik, hanem a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalához (mint megyei kormányhivatal általános illetékességgel eljáró járási hivatal) került át.

Szigorodnak a felmentési kérelem benyújtásának szabályai is. A szülő a kérelmét csak a tárgyév május 25-éig nyújthatja be, de a felmentés csak annak az évnek az augusztus 31. napjáig szólhat, amelyben a gyermek a negyedik életévét betölti.

A felmentést engedélyező szerv felmentheti a gyermeket az óvodai foglalkozáson való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, sajátos helyzete indokolja. Változás, hogy ha az eljárásban szakértőt kell meghallgatni, abban az esetben kizárólag az óvodavezető vagy a védőnő rendelhető ki.

Bakosiné Márton Mária
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.