Ajánlóívek átvétele

Tisztelt polgármester- és képviselőjelöltek! Április 20-án (szombaton) 8:00 és 16:00 óra között az ajánlóívek átvétele érdekében az Ibrányi Helyi Választási Iroda is a jogszabályban meghatározott ügyeletet tart. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

Jelöltet ajánlani csak az illetékességgel rendelkező (az indulás helye szerinti) helyi választási iroda által kiadott, sorszámmal ellátott ajánlóíven lehet.

Ajánlóívet a választás kitűzését követően a független jelöltként indulni kívánó választópolgár, illetve a jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezet – a képviseletére jogosult személy útján – igényelhet. Az igény bejelentésére a jogszabályban meghatározott A4 jelű formanyomtatvány szolgál, amelyet az indulás helye szerinti helyi választási irodában bárki, meghatalmazás nélkül leadhat.

A formanyomtatványok letölthetőek a www.valasztas.hu oldalról!

Fontos, hogy ajánlóívet csak olyan választópolgár számára lehet igényelni, aki az igény benyújtásakor választójoggal rendelkezik.

Amennyiben jelölő szervezet által állított jelölt ajánlásához kérik ki az ajánlóíveket, akkor az A4 és A6 formanyomtatványokat a jelölő szervezet képviselőjének is alá kell írni!

A helyi választási iroda április 20-án (szombat) 8.00 és 16.00 óra között adja át az igényelt mennyiségű ajánlóívet az igénylőnek. Ezt követően az ajánlóívek igénylésére és átvételére munkanapokon hivatali időben van lehetőség.

 Az ajánlóívek átvételére

a jelöltként indulni szándékozó választópolgár,
az ajánlóív igénylésére szolgáló, a jogszabályban meghatározott A4 jelű formanyomtatványon az ívek átvételére megjelölt személy;
a jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezet alábbi képviselője:

a)   a törvényes képviselő(k), vagyis az, aki a civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint a szervezet képviselője;

b)   a jelölő szervezet bejelentésére szolgáló formanyomtatványon a szervezet képviseletére meghatalmazott személy,

c)   az a) és b) pont szerinti személyek által meghatalmazott, az adott településre/fővárosra kiterjedő illetékességgel eljárni jogosult személy,

d)  az a-c) pont szerinti személy által meghatalmazott, teljes bizonyító erejű magánokiratba vagy közokiratba foglalt meghatalmazással rendelkező személy

jogosult.

Az ajánlóív átadásáról a választási iroda átvételi elismervényt állít ki. Az ajánlóívekről másolatot készíteni – még kitöltetlenül is – szigorúan tilos!

Az átvett ajánlóívek mellé a jelölt bejelentésének határidejéig, azaz a szavazást megelőző 34. napon 16.00 óráig pótlólag újabbak igényelhetők, újabb, a jogszabályban meghatározott A4 jelű formanyomtatvány benyújtásával.

Amennyiben az ajánlóívek első alkalommal való kiadását követően megváltozik a jelöltként indulni szándékozó választópolgár vagy a jelölő szervezet neve, az a pótlólag igényelt ajánlóíveken már nem kerül átvezetésre. A jelöltként indulni szándékozó választópolgár és a jelölő szervezet is, valamennyi ajánlóíven és a szavazólapon az első alkalommal kiadott ajánlóíven feltüntetett névvel fog szerepelni, akkor is, ha a jelölt viselt neve a választás napjáig házasságkötés miatt vagy egyéb okból megváltozik.

A nemzetiségi jelölt

A nemzetiségi jelöltként indulni szándékozó választópolgárnak az ajánlóív igénylésekor a jogszabályban meghatározott A6 jelű nyomtatványon arról is nyilatkoznia kell, hogy nemzetisége képviseletét vállalja, valamint a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

A helyi választási iroda az ív igénylésére szolgáló nyomtatvány benyújtásakor a jelöltek nyilvántartásában ellenőrzi, hogy az ajánlóívet igénylő, nemzetiségi jelöltként indulni szándékozó választópolgár a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők megelőző két általános választásán (2014. és 2019. évi általános választás)  és az azokat követő időközi választásokon nem volt-e más nemzetiség nemzetiségi jelöltje. Amennyiben a jelöltként indulni szándékozó választópolgár korábban más nemzetiség jelöltje volt, az ívigénylése nem felel meg a jogszabályi feltételeknek ezért részére az ajánlóívek nem adhatók ki.

Amennyiben az ívigénylés a jogszabályi kritériumoknak megfelel, úgy az előzőekben írtakon túl a nemzetiségi jelöltként indulni szándékozó választópolgár ajánlóívén nemzetisége is feltüntetésre kerül.

Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.