Avar és kerti hulladék égetés - ideiglenesen engedélyezve!

Tisztelt Lakosság! Városunkban 2021. március 24-től (szerdától) előreláthatólag 2021. május 23-ig ismételten engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése.

 

 

Az Országgyűlés módosította a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényt és a természet védelméről szóló törvényt, miszerint az idei évtől országszerte tilos az avarégetés és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja az indoklás szerint a levegő minőségének javítása, a lakosság egészségének védelme, a levegő nem megfelelő minősége miatt ugyanis uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen.

Tavaly év végén megjelent az 549/2020 (XII.2) kormányrendelet, amely a veszélyhelyzetre tekintettel átmenetileg felülírja az általános tilalmat, és a veszélyhelyzet megszűnéséig továbbra is a települési önkormányzatok hatáskörében hagyja a kerti hulladék égetésének szabályozását. Mivel az országgyűlés a 2021. évi I. törvényben foglaltak alapján 2021. május 23-ig meghosszabbította, s hatályban tartotta a veszélyhelyzetet és az ezzel kapcsolatos kormányrendeletek hatályát, ezért a hatályon kívül helyezett avar- és kerti hulladéké égetését engedélyező önkormányzati rendeletet ismételten megalkottuk, annak érdekében, hogy a lakosság a tavaszi kerti munkái során keletkező kerti hulladékot még most a tavasz folyamán jogszerűen, büntetés nélkül elégethesse.

Így tehát 2021. március 24-től (szerdától) előreláthatólag 2021. május 23-ig Ibrányban ismételten engedélyezett az avar és kerti hulladék égetése.

Kérjük ne égessen:

vasárnap és ünnepnapokon (január 1., március 15., nagypéntek, húsvét előtti szombat,  húsvét vasárnap, húsvéthétfő,  május 1., pünkösdvasárnap, pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) az égetés szigorúan tilos!

A napi égetést:

a) téli időszámítás idején: 8:00 – 17:00 óra közötti időszakban,
b) nyári időszámítás idején: 6:00 – 18:00 óra közötti időszakban lehet végezni.

Az önkormányzati rendelet teljes normaszövege megtalálható a www.ibrany.hu internetes oldalon.

Ennek ellenére továbbra is kérem Önöket, hogy csak az általános és alapvető észszerűségi és a rendeletben meghatározott szabályok fokozott betartásával válasszák a kerti hulladék megsemmisítésének ezen módját.

Trencsényi Imre
polgármester

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 

Hírlevél feliratkozás

Elsőként kaphatja meg az új híreket, frissítéseket.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.