Emléktábla avatás

Szeptember 30-án, délelőtt 11 órakor a Blauer kastély falán katonai tiszteletadással avatták fel településünk egykori földbirtokosának, sédeni Ambrózy György (1885-1970) emléktábláját.

 

 

A Himnusz elhangzása, a moderátori köszöntőt és a helyi református általános iskola diákjainak műsorát követően Trencsényi Imre polgármester köszöntötte a jelenlevőket és méltatta településünk egykori földbirtokosát, mecénását, felidézve I. világháborús hőstetteit, amivel kiérdemelte a legmagasabb katonai kitüntetésként adható Mária Terézia Katonai Rend lovagkeresztjét.

Ezt követően Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke lépett a mikrofonhoz és emlékezett meg beszédében a hányatott sorsú egykori huszárőrnagyról.

A beszédeket követően Sallai Gergely történész gondolatai hangzottak el Komiszár Dénes tolmcsolásában.

Következett az emléktábla ünnepélyes leleplezése Trencsényi Imre polgármester, Baracsi Endre alelnök és Ambrózy György fia közreműködésével.

Vass László nagytiszteletű úr megáldotta, Katona István plébános pedig megszentelte az Ibrány Város Önkormányzata, a helyi református és római katolikus egyházközség közreműködésével elkészült emlékművet.

Ibrány Város Képviselő-testülete döntése értelmében Posztumusz Díszpolgári címet adományozott sédeni Ambrózy György részére, amelyet fia vett át polgármester úrtól.

Az avató ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

Képek:

http://ibrany.hu/kepgaleria/eml%C3%A9kt%C3%A1bla-avat%C3%A1s