Hagyományőrzés és összetartozás

A helyi Városliget adott otthont május 18-án Ibrány Város Önkormányzata, az Ibrányi Polgári Kör és a RIKE által megvalósított 4484 Irány Ibrány! elnevezésű rendezvényünknek, amelyre immár második alkalommal vártunk kicsit és nagyot szerte a világból.

 

A programok már 9 órakor elkezdődtek, hiszen a késes-bicskás mesteremberek portékáit, a kézműves kiállítók termékeit mustrálhatták a korán kelők, a díszmű- és fegyverkovács-bemutatóra pedig serényen készülődtek a kovácsok. Vagyis nem pontos a 9 óra, mert a gyermekhorgászverseny résztvevői sokkal hamarabb rettegésbe kergették a városligeti tó halait.

A palettát színesítette a népművészeti vásár és kézműves foglalkozás, a pünkösdi királyválasztás, belekóstolhattunk a honfoglaló életmódba, volt solymász bemutató és népi játszóudvar is.

13 órakor kezdődött a hivatalos megnyitó, ahol Trencsényi Imre polgármester, Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő és Baracsi Endre a vármegyei közgyűlés alelnökének köszöntőit követően Mónus József Fehér Farkas, többszörös világrekorder tradicionális íjász is elmondhatta gondolatait.

„Akit Kótajban meg nem lopnak, Ibrányban meg nem szúrnak, Halászban el nem szeretnek, Bujon el nem temetnek, az kimehet a világból!” Egy falucsúfoló rímfaragó fogalmazott így útikalauzában a XIX. század közepén, utalva ezzel Ibrány kevéssé ismert bicskás múltjára. Azt szokták mondani, hogy a hagyományt nem ápolni kell, mert nem beteg, nem őrizni kell, hiszen nem rab. Ha azt akarjuk, hogy a hagyományaink megmaradjanak, akkor bizony meg kell, hogy éljük azokat – fogalmazott Trencsényi Imre. A polgármester úr hozzátette: a város vezetése is nagyon fontosnak tartja, hogy visszanyúljon a gyökereihez, és generációról generációra örökítse át azt az ősi tudást, amivel eleink bírtak. Azt valljuk: ha sikerül ezt a szellemi örökséget tovább adni, akkor a helyi identitástudat is tovább erősödik, ezzel pedig erősödnek a helyi értékeket képviselő civil szervezetek, kisebb-nagyobb közösségek is. A Rétköz szellemi és népi kultúrája egyre inkább eltűnőben van, és mi a felelősségünknek érezzük azt, hogy az utókornak minél többet átadjunk ezekből az értékekből.

Minden településnek vannak értékei, az ott élő emberek valódi közösséget alkotnak – vette át a szót Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő, aki Hamvas Béla filozófus gondolataival folytatta: a hétköznapokban a nagybetűs én, a személy, az egyén szerepet játszik a munkában, az előrejutásban, a fejlődésben. A hétköznapokban Ibrány fejlődik, csodálatos járásközpont lett. Az előző uniós ciklus forrásait és a mostani TOP pluszos pályázatokat kihasználva megújultak a település közintézményei, de a fejlesztések érintették az infrastruktúrát, a turisztikát, a városrehabilitációt, a szociális bérlakásokat. Ami pedig a hagyományokat, az értékeket illeti, ehhez a fejlődéshez kell egy jó közösség, a fiatalok és idősek közötti párbeszéd, hogy munkalehetőség legyen a városban és a térségében, hiszen, ha az embernek van munkája, meg tud belőle élni, akkor tud gyereket vállalni, támogatni a családot. Örülök, hogy ebbe a rendezvénybe az önkormányzat mellett két civil szervezet is bekapcsolódott, mert ez azt jelenti, hogy a helyi civil társadalom is erős, így nagyon sok kreativitást, innovatív ötletet adhatnak az önkormányzatnak, a polgármesternek, a képviselőknek, utat mutatva, milyen irányba fejlődjön Ibrány. Az irány pedig jó.

Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke Ibrány dalából idézett. „Jövő épül emberségből a rétközi homokon” – nagyon fontos gondolatokat hordoznak ezek a sorok. Szó volt már kultúráról, hagyományokról, értékekről, örökségről, közösségről, és valóban az emberség az, ami mindezt összetartja. Ez a kapocs a legfontosabbat hozza ki az adott közösségből és településből: az együtt gondolkodást, azokat az irányokat, amik a települést valóban a jövő felé terelik még ezen a rétközi homokon is, ami rengeteg kincset rejt, de a legfontosabb értéke mégiscsak maga az ember, aki él, alkot, családot alapít. Kallós Zoltán néprajzkutató azt mondja, hogy amíg népek, nemzedékek tűntek el a Kárpát-medencében, mi csodával határos módon megmaradtunk magyarnak, s a kultúra, a közös örökségünk az, ami megtartott bennünket ezer éven át. Mindannyiunk kötelessége, hogy ezt az örökséget átadjuk az utánunk következő nemzedéknek.

Ezt követően Mónus Józsefé volt a főszerep, aki a hagyományőrzés és az összetartozás jegyében egy-egy nyílvesszőt adományozott a város polgármesterének és a térség országgyűlési képviselőjének, majd átlőtt a városligeti tó fölött.

A 4484 Irány Ibrány! rendezvény adott ismét otthont a díszmű- és fegyverkovács-bemutatónak, kiállításnak és vásárnak. Négy éve végeztünk Tiszaeszláron Vajda László mesternél, és már akkor eldöntöttük, hogy ha lehet, minden évben tartunk egy kovácstalálkozót. Ehhez illeszkedett a városvezetés ötlete a késes-bicskás és kézműves bemutatóval, így már második alkalommal jövünk össze és mutatkozunk be itt Ibrányban – árulta el Csicsvári Tamás díszműkovács, s megjegyezte: jó lenne, ha országos méretűre nőhetne a találkozó.

A beszámoló teljességéhez hozzátartozik, hogy a pünkösdi király ifj. Szilágyi Ferenc lett, aki a kb. 4-5 kilogrammos rönköt 15,30 méterre hajította.

A nagy ho-ho-ho horgászok ifi kategóriájában Kulcsár Lili, míg a kisebbek közül Román Áron bizonyult a legügyesebbnek.

Az egész napos látvány- és élményprogramok mellet persze színpadi produkciók sora kísérte a rendezvényt. Felléptek a helyi óvodások és iskolások, ott volt velünk egy interaktív mesejátékkal Heit Lóri és zenekara, fergeteges táncházat varázsolt a Szabolcs Néptáncegyüttes, együtt énekelhettek a gyerekek a  Vidám Manókkal, este pedig a Jucus és a 4484 adott egy fergeteges koncertet.

A szervezők ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeréhez! Jövőre a jelszó ismét: Irány Ibrány!

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.