Koronavírus tájékoztató

Ismét egyre többet hallunk a koronavírus járványról. Az utóbbi hetek járványügyi adatai azt mutatják, hogy hazánkban is elkezdődött a pandémia negyedik hulláma. Az elmúlt hétvégén az egy héttel korábbihoz képest duplájára emelkedett a fertőzöttek és másfélszeresére az elhunytak száma.

 

A jelenlegi megbetegedéseket a koronavírus delta variánsa okozza. Ez a törzs gyorsabban terjed és agresszívebb, mint a korábbiak. Jellemzően a fiatalabb korcsoportok érintettek, de ugyanúgy az idősebb korosztály is veszélyeztetett. A tünetek között a légúti betegség tünetei mellett, gyakran kötőhártya gyulladás és hányás hasmenés is előfordul. Az őszi időszakban egyébként is sokkal több légúti megbetegedés fordul elő, melynek tünetei hasonlóak lehetnek a COVID okozta fertőzésnek. A tavalyi évben influenzajárvány nem volt, de esetlegesen erre is készülni kell, hogy lesz-e, ez megjósolhatatlan.

Megelőzés szempontjából két rendkívül fontos dologra hívom fel a figyelmet.

Az első és legfontosabb az oltás! Hazánkban az átoltottság még mindig nem éri el a kívánt szintet és az oltási hajlandóság is nagyon lelassult. Ennek okai, az oltástól való félelem illetve az oltással kapcsolatos megalapozatlan negatív álhírek. A betegség egyértelműen sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az oltás esetleges mellékhatása. Ibrányban is sok súlyos COVID betegséggel és sajnos halálos kimenetelű esettel találkoztunk. A koronavírus betegség több betegnél maradandó szervi károsodást okozott. Ezért lenne fontos, hogy minél többen legyenek beoltva, mert csak ez nyújt a legjobb védettséget. Sajnos az alacsony átoltottság szomszédos országban katasztrófa helyzethez vezetett, beláthatatlan következményekkel.

A másik említett tényező a higiénés rendszabályok betartása. Egészségügyi intézményekben kötelező a maszk viselése. Ezen túl jelen helyzetben javaslom a zárt közösségi terekben a maszk viselését, bár ez még nem kötelező.

Kiterjed viszont ez év november 1-től a maszkviselés a tömegközlekedést igénybe vevőkre! Ahogy korábban is, a maszkviselés a megállókra és a várótermekre, valamint azokra a területekre is kiterjed, ahol a dolgozók és az utasok közvetlenül kapcsolatba kerülnek egymással. Ez alól a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve autizmus spektrumzavarral élő személyek kivételek csak.

A maszkot nem viselő embereket pótdíjjal büntethetik, és ha nem vesznek fel maszkot, le kell őket szállítani, valamint rendőrt kell hívni, mert ez szabálysértésnek számít.

Az egészségügyi intézményekben előreláthatólag látogatási tilalmat vezethetnek be, míg a szociális intézmények esetén az intézményvezetőket feljogosítják a látogatási tilalomról való döntésre. Ehhez kapcsolódóan, konkrétumok esetén, helyi vonatkozásban azonnal értesítjük a település lakosságát.

Sokan kérdezik az oltások lebonyolítását. Jelenlegi gyakorlat szerint a háziorvosnál lehet jelentkezni mind az alapoltásra /oltatlanok esetében/, mind pedig a harmadik oltásra, utóbbinál függetlenül attól, hogy az első oltásokat hol kapta a páciens. A harmadik oltást indokoltnak tartom, mivel több esetben oltottaknál is igazolódik, hogy a védettség gyengül vagy ki sem alakult.

Természetesen oltópontra is be lehet jelentkezni. További gyakori kérdés, hogy várandós kismamák kaphatnak-e oltást? Jelen szakmai állásfoglalás szerint a Pfizer és a Moderna adható.

Oltással kapcsolatos további hír, az influenza elleni védőoltás is megérkezett, krónikus betegek és idősek kaphatják ingyenesen, november második hetétől oltunk. Oltási kiskönyv kötelező ! Két védőoltás között /COVID és influenza/ legalább két hét várakozást tartok indokoltnak.

VIGYÁZZUNK MAGUNKRA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

Dr. Szegedi Tibor
háziorvos

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.