Tisztelt adózók!

A helyi adókról szóló többször módosított, - jelenleg hatályos 25/2013. (XII. 03.) önkormányzati rendelet alapján márciusban esedékes az első félévi helyi adók megfizetése. 2023 évben a következő helyi adókat kell megfizetni:

 

- magánszemélyek kommunális adója (lakás és lakásbérleti jogviszony) után 10.000.-Ft./év (első félévi adó 5.000 Ft)
- helyi iparűzési adó: 2023. 01. 01-től a nettó árbevétel 2 %-a
- 2017. 01.01-től idegenforgalmi adó (az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma, az adó mértéke: személyenként és vendég éjszakánként 50 Ft.)

A megállapított helyi adókat, (az idegenforgalmi adó kivételével) továbbra is két egyenlő részletben kell megfizetni. Az első részlet pótlékmentes fizetési határideje 2023. március 16.

Kommunális adó esetében a következő adókedvezmények igényelhetőek:

Az egyébként megállapított magánszemélyek kommunális adó 50 %-át kell megfizetnie:

- a  65. életévét betöltött egyedül élő nőnek, férfinak, a korhatárelérését követő évtől. (bejelentés alapján)

- a 70. életévüket (mindketten) betöltött házaspárnak, a korhatár elérését követő évtől. (bejelentés alapján)

- aki az adókötelezettség keletkezésének időpontjában és annak fennállása alatt saját háztartásában három, vagy több kiskorú -ideértve a már nagykorú,de közép, vagy felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanuló gyermeket is- gyermek eltartásáról gondoskodik. (a kollégiumi ellátásban részesülő gyermek a kedvezmény szempontjából saját háztartásban eltartottnak minősül.). A kedvezményre jogosító körülményeket minden esetben okirattal kell igazolni (személyazonosító igazolvány, lakcímkártya, iskolalátogatási igazolás.) Az adókedvezmény csak egy évre adható, azt minden évben újra kell kérelmezni, s a kedvezményre okot adó feltételeket minden esetben újra kell igazolni a megfelelő okiratokkal. A kedvezmény kérelemre attól az évtől kezdődően állapítható meg , amikor a kérelem benyújtásra került, a feltételek fennálása esetén.

A kérelem benyújtásának határideje: 2023. március 31.

- a helyi Polgárőrség azon aktív, tagdíjat megfizető és rendszeresen szolgálatot ellátó tagjának, akinek ezen tevékenységét a polgárőrség parancsnoka által a tárgyévre vonatkozóan kiadott igazolása tanúsítja.

- annak az ingatlantulajdonosnak, akinek adóköteles ingatlana beépítetlen építési teleknek minősül.

Idegenforgalmi adó esetében az adót a szállásadónak kell befizetnie, aki minden hónapról a következő hó 15-ig tesz bevallást az általa a vendégektől beszedett idegenforgalmi adóról és ezzel egyidejűleg köteles azt megfizetni. Minden adózó részére kiküldésre kerül a nyilvántartott adója s a jelenleg aktuális egyenlege is,- az idegenforgalmi adó kivételével, mivel ez külön bevallás köteles.

A Polgármesteri Hivatal adóosztálya hamarosan megkezdi az egyenlegértesítők kiküldését. Ha Ön a fizetendő összeggel vagy az értesítő tartalmával nem ért egyet, egyeztetés céljából keresse az adóosztály dolgozóit személyesen vagy telefonon (42/527-017). A módosításokat, változásokat, egyik adószámláról a másikra történő átvezetés iránti igényeket csak írásban benyújtott kérelem alapján tudjuk elfogadni.

Kérjük, hogy a kellemetlenségek elkerülése végett, mindenki határidőben tegyen eleget fizetési kötelezettségének, mivel a befizetési határnap elmulasztása esetén a helyi adóhatóság köteles a késedelmi pótlékot is felszámolni, aminek mértéke minden naptári nap után a késedelem, illetve az esedékesség előtti igénybevétel (felszámítás) időpontjában érvényes jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének háromszázhatvanötöd része. Az adóhatóság továbbra is élni fog az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL törvény 130.§.-ban biztosított adóhátralékosok listájának helyben történő közzétételének lehetőségével olyképpen, hogy megjelölve az évet, azoknak az adótartozóknak a neve kerül fel a Város hivatalos honlapjára, akik a fizetési határidő lejártát követő 90 napot meghaladóan, a jogszabályban meghatározott összegű adóval tartoznak. A város honlapján (www.ibrany.hu) a hátralékosok névsora megtekinthető.

A vállalkozók, és magánszemélyek a Nemzeti Adó és Vámhivataltól (NAV) nemleges adóigazolást, csak abban az esetben kaphatnak, ha az önkormányzati adóhatóságnál sincs adó és köztartozásuk.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL törvény ( Art ) 117.§. -ban foglaltak alapján az állami adóhatóság az Önkormányzati adóhatóság adatszolgáltatása alapján gyakorolja 2023. évben is a visszatartási jogát.  A visszatartási jog azt jelenti, hogy az állami adóhatóság (NAV) az általa felülvizsgált, az adózót megillető költségvetési támogatást (adó- visszaigénylést, adó- visszatérítést, földalapú támogatást, stb.) az általa nyilvántartott adótartozás, adók módjára behajtandó köztartozás összegéig visszatarthatja. A visszatartásról az adózót az állami adóhatóság (NAV) határozattal értesíti. Az esedékességtől későbbi határidőben történő adó befizetés esetén előfordulhat, hogy időközben a NAV visszatartja a kifizetést, s ezáltal később juthat hozzá az őt megillető költségvetési támogatáshoz. Ennek elkerülése érdekében fontos a befizetési határidők betartása.
 
Nem adó, de adók módjára behajtható köztartozás a mezőőri járulék, amit az Ibrány közigazgatási területén mezőgazdasági célú földterületet használóknak kell megfizetni. A mezőőri járulékot két egyenlő részletben minden év május 31-ig, ill. október 31-ig kell megfizetni. A föld használatában, tulajdonban bekövetkezett változásokat be kell jelenteni az adóhatóságnál.

Egyéb tudnivalók, (önkormányzati rendelet, ügymenet leírás, nyomtatványok, elektronikus ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztatás) a város internetes honlapján (www.ibrany.hu) találhatók.

Dr. Dóka Zoltán
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.