Tisztelt Ibrányi Lakosok!

A tavaly nyáron és már idén is több esetben a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék komoly közegészségügyi kockázatot jelentő állapotot teremtett városunkban. A jogszabály kifejezett tiltása ellenére a szennyvízhálózatba bevezetett csapadékvíz a csatornahálózat túlterheltségét okozta.

 

Városunkban a szennyvízhálózat kizárólag a háztartási szennyvíz befogadására, elvezetésére van méretezve. Nagyobb esőzésekkor a rendszer nem bírja el a megnövekedett terhelést. A szennyvízelvezető-hálózatba jutó nagy mennyiségű csapadékvíz a szennyvízcsatorna-hálózat egyes szakaszainak telítődését okozza, a keverékvíz (szennyvíz és csapadékvíz) kifolyik a csatornákból, és elárasztja a pincéket, udvarokat, veteményeskerteket és közterületeket. Az alacsonyabban fekvő területek szennyvízzel való elöntése sok esetben jelentős vagyoni kárral jár, nem beszélve a fertőzésveszély komoly kockázatáról.

A 2011. évi CCIX. törvény a víziközmű-szolgáltatásról végrehajtásáról szóló 58/2013. (II.27.) Korm. rendelet 85. § (5) bekezdésének értelmében az elválasztott rendszerű szennyvízelvezető hálózatba csapadékvíz bevezetése tilos.

A szennyvízhálózatra történő szabálytalan csapadékvíz-rákötések a szolgáltatónak minden esetben többletkiadást jelentenek. Ez hatással van a végzett szolgáltatás minőségére, a szennyvízdíj mértékére, ezáltal a szolgáltatást szabályosan igénybe vevő többi felhasználóra is. A szennyvízelvezető hálózatba jogellenesen bevezetett csapadékvíz mennyisége után a víziközmű-szolgáltató pótdíjat számolhat fel.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a csapadékvíz szennyvízcsatornába vezetése jogszabály ellenes. Ezúton felszólítom az érintetteket, hogy a szabálytalanul a szennyvízcsatornába történt a csapadékvíz-bekötésüket 60 napon belül szüntessék meg!

A határidő lejártával Önkormányzatunk a Nyírségvíz Zrt. szakemberei bevonásával ellenőriztetni fogja a szennyvízhálózat törvényeknek megfelelő használatát. Ahol bebizonyosodik a jogosulatlan használat, azaz a csapadékvíz bevezetés, ott további eljárást kezdeményezünk.

Nem a bírságolás a célunk, hanem a jogkövető magatartás ösztönzése, a közegészségügyi kockázat megszüntetése. A köztisztaság és az egészséges környezet fenntartása városunk elsőrendű közegészségügyi érdeke, és ennek előmozdításában mindenki köteles közreműködni, valamint a települési környezet szennyeződését, fertőzését előidéző tevékenységtől, magatartástól tartózkodni.

Dr. Dóka Zoltán
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.
Hiba | Ibrány város honlapja

Hiba

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc:1376) drupal_send_headers() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/bootstrap.inc 1235 sor).
  • Error: Call to undefined function drupal_file_scan_write_cache() drupal_page_footer() függvényben (/home/klcsmhu1/hosts/ibrany.hu/includes/common.inc 2806 sor).
A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.