Figyelem!

A vaddisznóban megállapított afrikai sertéspestis betegség elsődleges előfordulása miatt Szabolcs Szatmár-Bereg megye teljes területét vaddisznókban előforduló afrikai sertéspestissel fertőzött területnek minősítem. A fertőzött területen elrendelt intézkedések:

 

 
1) A fertőzött területen a járási hivatalnak valamennyi sertéstartó telepre megfigyelési zárlatot kell elrendelni (amennyiben nem volt elrendelve). Valamennyi sertéstartó telepet és annak sertésállományát korcsoportok szerint nyilvántartásba kell vennie minden év március 31.-ig. A fertőzött terület azon részén, amely jelen határozatommal vált fertőzötté, 60 napon belül kell elvégezni a nyilvántartásba vételt. Ezt a munkát állatorvosokkal kell elvégeztetni, akiknek járványügyi vizsgálatot is le kell folytatni.
 
2) Az állatlétszám változást a sertéstartó gazdaságokban az állattartónak naprakészen kell vezetnie, azt a hatósági állatorvos kérésére be kell mutatnia, aki az adatokat minden szemle alkalmával ellenőrzi.
 
3) Az állattartónak állatainak megbetegedéséről, elhullásáról azonnal értesíteni kell a hatósági állatorvost.
 
4) Az állattartónak sertése saját célra történő vágását a vágás előtt 48 órával be kell jelentenie az illetékes járási hivatalnak. A bejelentés után a járási főállatorvos a járványügyi kockázat alapján dönt húsvizsgálat, illetve virológiai vizsgálat céljából történő mintaküldés előírásáról.
 
5) Valamennyi elhullott sertésből mintát kell venni és meg kell vizsgálni afrikai sertéspestis kimutatása céljából az Országos Főállatorvos 2/2020. számú határozatában leírt részletes szabályok szerint.  
 
6) A sertéstartó gazdaságba nem vihető be, vagy azt nem hagyhatja el sertés, kivéve, ha a járványügyi helyzetre tekintettel a járási hivatal engedélyezi.

Dr. Tamás Péter
megyei főállatorvos
főosztályvezető

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 

Hírlevél feliratkozás

Elsőként kaphatja meg az új híreket, frissítéseket.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.