Szent István-napi krónika 2023

A hagyományoknak megfelelően színvonalas, jól szervezett, több napon keresztül tartó programsorozattal emlékeztünk hazánk születésnapján Szent István királyunkra.

 

 

A programok augusztus 17-én csütörtök délelőtt indultak, amikor is városunk főteréről, szakadó esőben elrajtolt a Nations’ Cup Hungary Ifjúsági Világkupa Kerékpárverseny. A környező településeket is érintő verseny nagyon izgalmas befutóval és norvég győzelemmel kápráztatta el a kerékpársport szerelmeseit, valamint az érdeklődőket.

Augusztus 18-án, péntekeken végre lehullt a lepel a titokzatosnak tűnő 4484 együttesről. Bár annyira nem is voltak titokzatosak, hiszen településünk jól ismert, zenében járatos egyéniségeiről volt szó, akik Jucus vezetésével, új formációt alkotva meghódították az ibrányi publikumot. A Városligetben megrendezett élő koncertre rengetegen voltak kíváncsiak, ahol kicsi, nagy, boldog és még boldogabb emberek tapsolták, énekelték, dalolták végig a zenekar műsorát. A srácok és lányok ezúton is köszönik azt a rengeteg szeretetet, a dicsérő szavakat, amit koncert után, majd másnap, harmadnap… kaptak. A zenés szórakozásnak itt még nem volt vége, hiszen hajnalig DJ. PÁZ keverte a talpalávalót a táncos lábúaknak.

Az augusztus 19-i, szombati rendezvényekre relatíve korán kellet kelni, de így is egy jelentős kerékpáros flotta vágott neki a 30 km-es, rekkenő hőséggel megtámogatott Gosztonyi Tibor Kerékpáros Emléktúrának. A Polgármesteri gondolatokat követően az Ibrány Tisza-part-Tiszabercel-Paszab-Ibrány Bem utcai sírkert távot sikeresen abszolválta mindenki, a legfiatalabb résztvevő is csak a végére csucsukált el, bár neki könnyű volt, mert egy kerékpáros utánfutóban élvezhette végig a túrát. A Bem utcai temetőben mécsesek meggyújtásával emlékeztünk Tibi bácsira és minden városépítőre, akik már odafentről tekintenek le ránk, elkövetkező generációra.

Este már ismét a Városligeté volt a figyelem, ahol a világ legügyetlenebb bűvésze, nevezetesen Szép Bence humorista-bűvész interaktív előadásán kacarászhatott gyermek és szülő egyaránt. A humor után a romantika és a néptánc percei következtek, hiszen „Ma éjjel Önről álmodtam megint” címmel Munkácsi Anita és Rák Zoltán élőzenével megtámogatott produkcióját, valamint a Körtvélyfáji Bokréta Néptáncegyüttes rövid műsorát tapsolhatta meg az egyre csak növekvő tömeg.

20 órakor felcsendült Ibrány dala és kezdetét vette az ünnepi nagygyűlés, ahol köszöntőt mondott Trencsényi Imre polgármester, majd ünnepi beszédet mondott Román István vármegyei főispán. Itt került sor az idei kitüntető címek átadására.

21 órára már egy gombostűt is nehéz lett volna elejteni, mire az EDDA együttes a húrok közé csapott. A remek hangulatú koncertet követően a Sárkánylányok látványos tűzzsonglőr produkciója zárta a napot.

Augusztus 20-án, vasárnap már kora reggel készen állt a Városliget a folytatásra, hiszen idén is megrendeztük a Hagyományőrző- és Vadételek Főzőversenyét.

A program a római katolikus templomban celebrált kenyérszenteléssel indult, majd az megszentelt kenyerek megvágása és a főzőcsapatoknak történő átadással folytatódott. Nem hiányozhattak a színpadi programok sem. Itt volt velünk ismét a Bürkös zenekar, a Körtvélyfáji Bokréta Néptáncegyüttes, Kulcsár Sándor és persze az ibrányi kézműves termékek is kaphatóak voltak.

17 órakor kiderült, hogy mely csapatok mondhatják el magukról a zsűri értékelése után, hogy „Mi főztük a legfinomabbat!”

Az idei Hagyományőrző- és Vadételek Főzőversenyének különdíjasai Gernyeszeg testvértelepülés, Ibrány Városi Óvoda és a Három pasi meg két kicsi gasztrocsapatok lettek. III. helyezést ért el a Kelet-Tavasz és Közös Jövő Egyesület macsánkája, II. helyet érdemelte ki a Szaftkirályok eszem a zuzádat alkotása és I. helyet ért a Nimród ’96 Vadásztársaság őzpörköltje. Természetesen minden főzőcsapatnak gratulálunk, mert e sorok papírra vetője az élő példa, hogy mindenhol finomat főztek!

Köszönjük a felajánlásokat az Asztro-Trade Kft-nek, a Vígh Üzletháznak, a Fellegvár Játszóháznak, a Kiserdő Italdiszkontnak és a Jázi-Dekornak.

Kiosztásra kerültek az idei Szép környezet díjak is. 2023-ban az alábbi ingatlanok érdemelték ki a megtisztelő címet:

Mészáros József - Rákóczi utca 5., Fekete József - Bem utca 27., Szabó András - Árpád Utca 51., Tóthné Balogh Edina - Kossuth utca 41., Horváth Zoltán - Nagy Imre u. 30., Szász Gábor - Virág utca 5/A., Tóth János    - Dobó utca 39., Román János - Dózsa György utca 48., Bodnár Attila - Szőlő köz 8., Kulcsár Béláné     - Ipartelep utca 5. Gratulálunk!

Az Agyagbanda zenekar hozta a várhatót, hiszen ott folytatták, ahol tavaly abbahagyták! Sátorról-sátorra járva táncoltatták meg a nagyérdeműt, remek hangulatot teremtve a Városligetbe.

A szervezők nevében szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki elfogadva a meghívást megtisztelte jelenlétével a programsorozat bármely megmozdulását. Jövőre folytatjuk!

Képek megtekinthetők ide kattintva!

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.