Tájékoztatás ellenőrzött bejelentési eljárás bevezetéséről

Tisztelt Lakosság! Magyarország Kormánya a veszélyhelyzetre való tekintettel módosította az engedélyezési eljárásokra vonatkozó előírásokat. A veszélyhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020. (V.8.) Korm. rendelet hatálya kiterjed a települési önkormányzat jegyzőjére is azokban az ügyekben, ahol a jegyző államigazgatási hatáskörben jár el (pl. működési engedélyek kiadása, telephely engedélyezési eljárás, stb.).

 

A jogszabály értelmében – a hivatkozott rendeletben foglalt kivételekkel- engedélyköteles tevékenységek engedélyezési eljárás lefolytatása nélkül, úgynevezett ellenőrzött bejelentést követően közölt értesítés után végezhetők, amennyiben a tevékenységek végzésére vonatkozó jogszabályi feltételek fennállnak.

Az ügyfél a bejelentést – a települési jegyzőt érintő államigazgatási ügyeket érintően - elektronikus úton teheti meg az alábbi módon:

- ügyfélkapu útján
- a település hivatalos honlapján (www.ibrany.hu) közzétett e-mail címen (bejelentes@ibrany.hu)

Amennyiben a jegyző 8 napon belül nem tiltja meg a tevékenység végzését, úgy az szabadon gyakorolható a kilencedik naptól. Abban az esetben, ha szakhatóságot is be kell vonni a folyamatba, a határidő 12 napra módosul.

A határidőn belül megtiltott tevékenység esetén a jegyző – a korábbi szabályoknak megfelelően – teljeskörűen lefolytatja az engedélyezési eljárást.

Az egyszerűsített ügyintézés csak az eljárást egyszerűsíti, a bejelentésben szereplő tevékenység folytatásához jogszabályban meghatározott feltételek teljesítése szükséges.

Az újfajta, úgynevezett ellenőrzött bejelentéshez kapcsolódóan a jogszabályban meghatározott illetéknek, vagy igazgatási szolgáltatási díjnak az 50% -át kell befizetni, amennyiben nem szükséges engedélyezési eljárás. Engedélyezési eljárás esetében a díjat 100 %-ra kell kiegészíteni.

A fent ismertetett jogszabályi rendelkezéseket 2020. május 18-ától kell alkalmazni.

Bakosiné Márton Mária
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.