Tájékoztató a fúrt és ásott kutak engedélyeztetéséről

Tisztelt lakosság! Az engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kutak tulajdonosainak a jelenleg hatályos (módosított) jogszabályi előírás alapján 2020. december 31-ig kell kérelmezni a tulajdonukban álló kút fennmaradási avagy megszüntetési engedélyezési eljárását. Amennyiben a tulajdonos fenti határidőig nem kérelmezi az eljárást, úgy vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie.

 

Az engedélyezés alá vont kútnak milyen feltételeknek kell megfelelni?

A települési önkormányzat jegyzőjének  fennmaradási engedélye szükséges az olyan ásott és fúrt kúthoz, amely kút együttesen teljesíti az alábbi feltételeket:

• a kút helye nem érinthet vízbázisvédelmi védőterületet
• a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet
• 500 m3/év vízigénybevétel alatti
• a kút épülettel rendelkező ingatlanon van
• magánszemély a kérelmező
• a vízkivétel házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja és
• a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál.

Amennyiben a fent felsorolt feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (4400 Nyíregyháza, Kölcsey utca 4.sz  telefonszám: +36-42/310-137, vagy a +36-70/682-7625-ös e-mail:  szabolcs.vizugy@katved.gov.hu) mint területileg illetékes vízügyi hatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

Mi az Ön teendője?

Ha Önnek az ingatlanán a fentiekben foglalt feltételekkel bíró engedély nélkül létesített ásott vagy fúrt kút van akkor:

1.) 2020. december 31-ig kérelmeznie kell a kút fennmaradási (vagy ha nem kívánja használni) megszüntetési engedélyezését a jegyzőnél.

2.) Gerák István ügyintéző munkaidőben, munkanapokon a 42/527-017 /116 mellék telefonszámon tájékoztatást ad az Önök részére, illetve a hivatal@ibrany.hu címre érkező megkeresésekre válaszol.

3.) A fennmaradási engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelmek letölthetőek az önkormányzat honlapjáról (www.ibrany.hu) helyről illetve elvihetőek a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatáról. A kitöltött nyomtatványokat bescennelve  a hivatal@ibrany.hu mail címre illetve postai úton kell viszaküldeni illetve a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán lehet személyesen leadni.

4.) Kutak megszüntetése esetén szintén az erre kijelölt nyomtatvány benyújtása szükséges!

Illetékek, Díjak

Az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól.

Az eljárás során felmerülő egyéb költségek (pl. műszeres vizsgálatok költségei) valamint a dokumentáció készítés költségei a kérelmezőt terhelik.

Figyelem! Ásott kutak fennmaradási engedélyeztetése esetén NEM SZÜKSÉGES KÚTFÚRÓ, VAGY TERVEZŐ által készített tervdokumentáció! Fúrt kutak engedélyeztetése esetén vízkútfúró szakképesítéssel vagy tervezői szakképesítéssel rendelkező szakember által készített tervdokumentáció csatolása szükséges.

Kérjük, hogy legyenek körültekintőek, és inkább több szakembertől is kérjenek árajánlatot!

Ibrány, 2020. május 18.

Bakosiné Márton Mária
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.