Avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének helyi szabályai

Végérvényesen vége a télnek, beindulnak a kerti munkák, s ezzel együtt megkezdődnek a kert rendbetételével a nyílttéri égetések is. Felhívom a lakosság figyelmét arra, hogy ezen munkálatok során legyenek figyelemmel és tartsák be  Ibrány Város képviselő-testületének az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről szóló 10 /2013. (V.02.) önkormányzati rendeletének előírásait.

 

A helyi rendelet legfontosabb tudnivalói kivonatosan az alábbiak:

• A város belterületén (tehát nem a külterületen) telken belül lehet égetni a nem lábon álló avart és kerti hulladékot nyesedéket.

• Az égetést egész évben folyamatosan lehet végezni 8-18 óra közötti időszakban, tilos azonban ünnepnapokon és vasárnap az égetés.

• Az égetés során a tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

• Az égetéshez nem használható vegyi anyag, és nem égethető a kerti hulladékkal kommunális, ipari anyag, vagy veszélyes hulladék ( műanyag, gumi, festék, stb.).

• A szomszédokat előzetesen tájékoztatni kell az égetés időpontjáról. Az égetés egy alkalommal maximum 4 óra időtartamig tarthat.

• Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális és szociális intézmény és nyitott sportlétesítmény 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint egyházi és vallási rendeltetésű ingatlan 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

• Tilos az avar és növényi hulladék égetése vonalas létesítmény (közút, vasút, töltés ) mentén  a létesítmény tengelyétől számított 100 méteren belül.

• Az avar és kerti hulladék közterületen történő elégetése tilos.

• Az égetést csak 18 éven felüli cselekvőképes személy végezheti.

• Az égetés alatt a tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése biztonsággal megakadályozható, a tűz eloltható.

• Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani, annak kihunyásáról meg kell győződni.

A rendelet teljes szövege Ibrány város internetes honlapján (www.ibrany.hu) a rendeletek között olvasható. Az égetés megkezdése előtt annak helyét és idejét telefonon jelentsék be a 105 telefonszámon annak érdekében, hogy egy esetleges bejelentés miatt feleslegesen tűzoltóság kivonulására kerüljön sor.

Kérem, hogy a rendelet előírásait  szíveskedjenek betartani.

Bakoisné Márton Mária
jegyző

 

Elhelyezkedés

Magyarország

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

4484 Ibrány, Árpád út 5-7.

 

Kapcsolat

Telefon: +36 42 527 017

e-mail: hivatal@ibrany.hu

 

Hírlevél feliratkozás

Elsőként kaphatja meg az új híreket, frissítéseket.
Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.